MVM Vízerőmű Kft. | 4450 Tiszalök, Vízerőmű | Tel.: 42/278-233, 42/578-558 Fax: 42/278-433 Nagy kontrasztú változat Grafikus nézet

IN MEMORIAM ÖTVÖS PÁL (1947-2020)IN MEMORIAM ÖTVÖS PÁL (1947-2020)

1947-ben született Gyulán. Az általános iskolai tanulmányainak befejezése után a Péter András Gimnázium diákja lett. Tanulmányai során az érdeklődése a reál tárgyak irányába fordult, így egyenes út vezetett a Budapesti Műszaki Egyetem villamos-mérnöki karára. A villamos karon automatizálásra szakosodott és hamar a számítástechnika felé fordult érdeklődése, így diplomamunkáját is ebből készítette.

Az egyetem elvégzése után 1970-ben energetikusként kezdett dolgozni a Szeghalmi Állami Gazdaságban. 1974-ben történt nagyobb változás az életében, családjával Tiszalökre költözött és a Tiszai Erőmű Vállalat Tiszalökön működő vízerőművében mérnökként dolgozott. Ekkortól kezdett foglalkozni a villamosság mellett turbinákkal, gépészettel, vízgépészettel. Sokat foglalkozott a munkatársai napi munkájának könnyebbé tételével, különböző irányítási egységeket tervezett és valósított meg. Sokat tanult gépészeti vonatkozásban az erőmű akkori vezetőjétől, Varga Sándortól. Általa ismerte meg az összes apró vízerőművet, azok működését, így részben azok javításában is közreműködött, segített. 1993-ban az erőmű vezetőjének nevezték ki. Tovább gondolta az erőmű felújítási munkáit, elsősorban villamos vonalon indultak el a munkák.

1996-ban nagy változás volt mind az erőmű, mind a saját életében, megalakult a Tiszavíz Vízerőmű Kft., amely magában foglalja Kisköre és Tiszalök erőműveit. A Kft. ügyvezetőjének 1996. július 11-én nevezték ki. A megalakulás utáni első feladata a két erőmű felújítási munkáinak előkészítése volt. A felújítási munkálatok először Kiskörén, majd Tiszalökön indultak el. Úgy igyekezett előkészíteni, megszervezni a munkálatokat, hogy a felújítás után 30 évig gond nélkül üzemeljenek a gépek, és termeljenek megújuló energiát. Közben igyekezett fiatal munkatársai szakmai fejlődését figyelemmel kísérni.

Munkáját számtalan elismeréssel, díjjal jutalmazták. 2015-ben Prometheus díjjal tüntették ki. Gazdasági téren elért eredményeit 2006-ban az „Év menedzsere”, 2012-ben az „Év cégvezetője” kitüntetéssel ismerték el. Részt vállalt a fiatalok képzésében. A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karának rendszeres előadója volt, évente elismerésben részesítette a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérő hallgatókat. Éveken át rendszeres előadó volt a Nemzetbiztonsági Egyetemen is.

Nagy tisztelője volt és mesterének tekintette az erőmű tervezőjét Mosonyi Emil professzort, vele éveken át személyes kapcsolatot ápolt. Emlékére az erőmű kertjében fát ültettek és emlékoszlopot állítottak fel.

Részt vett több országos szakmai szervezet munkájában. A megújuló energiával és az energia ellátásával foglalkozó MTA több bizottságában dolgozott elnökként, tagként. Szakmai és közéleti tevékenységét 46 éven át végezte Tiszalökön.

Igyekezett dolgozói részére jó életet és munkakörülményeket teremteni. Az évente megrendezésre kerülő Vízerőművek napján történt az elismerések átadása a munkájukat magas színvonalon végző kollégáinak, minden esetben méltó környezetben.

Közéleti tevékenységének elismeréseként 2006-ban Tiszalök, 2009-ben Kisköre jutalmazta díszpolgári címmel.

Ötvös Pált a Tiszavíz Vízerőmű Kft. és Tiszalök Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!Ötvös Pál (jobbra) Prométheus-díj átvételénél /2015./

Tovább a kezdőoldalra>>

ELÉRHETŐSÉGEK:

TULAJDONOS / EGYEDÜLI TAG:

MVM Zöld Generáció Zrt.

Web:
https://zoldgeneracio.mvm.hu/


Tiszalöki Vízerőmű

4450 Tiszalök, Vízerőmű
Tel.: 42/278-233, 42/578-558
Fax: 42/278-433
E-mail:

Kiskörei Vízerőmű

3384 Kisköre, Vízerőmű
Tel.: 36/358-210, 36/558-338
Fax: 36/358-274
E-mail:
 


Egyéb, nem a villamos energia termeléssel kapcsolatos kérdéseivel, bizalommal forduljon:

www.kotivizig.hu (Közép - Tisza - vidéki Vízügyi Igazgatóság)
www.emvizig.hu (Észak - magyarországi Vízügyi Igazgatóság)

MVM Vízerőmű Kft. - www.tiszavizvizeromu.hu   Észrevételek: